АМЕРИКАНКА Сара Бенет из Џорџије, која ради као слободни новинар и за себе каже да има мали буџет и велики апетит за свет, исхвалила је Србију у свом новом путопису. Србија нема море, пише Сара, али њена брда, планине и реке су једна од најлепших места у Европи, а Национални парк "Тара" и Дунав - једна од најзаноснијих и најинтересантнијих подручја.
- Србија има за сваког по нешто - наводи Сара. - Природна чуда често су прожета историјским и културним споменицима, док на дунавским сплавовима царује несвакидашња модерна забава. Богату историју ове земље потврђују неки од најстаријих и најлепших верских објеката. Ако одлучите да јашете кроз Национални парк "Фрушка гора", зауставите се у манастиру Раковац из 1498, украшеном предивним фрескама.
Сара сматра да је већина људи који читају њене текстове чула за једног од најпознатијих српских синова Николу Теслу. Ако већ неко није љубитељ, сигурно ће бити после посете Музеју Николе Тесле у Београду. Копаоник препоручује онима који траже нешто више од погледа. На обронцима планине расту дивља нана, јагоде и купине, а истраживачи кажу да су биљке које овде расту корисне за проблеме коже, срца, и болести желуца и црева. Посетиоци су добро дошли да направе свој пекмез и однесу га кући.
За авантуристе је идеална Овчарско-кабларска клисура. Планинари се суочавају са око четири сата путовања до врха Каблара. Падине су дом за 10 манастира, због чега је ова регија названа "Српска Света Гора."