Translate

Follow by Email - Праћење путем е-маил поште

Библиотеке Портала Великих претеча | Сазвежђа З

Популарни портал

Увод у Виртуелни музеј " ВЕЛИКИХ ПРЕТЕЧА | Сазвежђа З"

у улози БИЛИЈА ПИТОНА

у улози БИЛИЈА ПИТОНА
Песник Александар Лукић

среда, 27. фебруар 2008.

Karel Kosik MOSTOVI PREKO EVROPSKE RIJEKE I DRUGI SPISI


Edicija BRANIČEVO ovogodišnju izdavačku sezonu otpočinje knjigom Karela Kosika Mostovi preko evropske rijeke i drugi spisi, koju je preveo dr Ante Lešaja, i za koju je napomene i pogovor napisao. Knjiga se objavljuje kao 6. u Biblioteci Ogledi i razgovori. Obim knjige: 321 str.; f.: 13,8 x 21 cm.
Karel Kosik (1926 -2003) je poznato i slavno ime i autor knjige koja pozvane čitaoce ne ostavlja ravnodušnim. Baveći se filozofskom, političkom antrpologijom, sociologijom politike, ovaj pisac je ispisao dragocene stranice.
Ovo je prvi prevod na srpsko-hrvatski jezik ove Kosikove knjige koja je komponovana iz tri dela:Što je srednja Evropa?Česi i Čehići. Mostovi preko evropske rijeke. I Pogovora, koji sadrži tekstove: Ante Lešaja: Kosikova suočavanja sa izazovima dvadesetog vijeka, kao i dva priloga:Karel Kosik - bibliografija; i Hronologija života Karela Kosika.
Kosik razmatra šta je to srednja Evropa, kao i mogućnost Trećeg Minhena. Isto tako, Kosik se bavi analizom istine egzila-egzila istine, uspona arogancije, moralnosti u vremenima globalizacije. Kosik takođe svedoči o bestidnosti i poniženju, o mafijaštvu, o lumpenburžoaziji i višoj duhovnoj istini. Pokazujući da sva snaga proizilazi iz imaginacije. Isto tako, kosik piše i o humanom bombardovanju i još ponečem...
Ova knjiga uskoro izlazi iz štampe i može se poručiti direktno od izdavača: czkpo@ptt.yu .

Нема коментара: