ГАЛА премијера филма "На млечном путу" Емира Кустурице вечерас ће у Сава центру "подићи завесе" 45. јубиларног Међународног филмског фестивала, а свечано ће га отворити италијанска звезда Моника Белучи, која данас стиже у Београд.  Пре пројекције филма биће уприличена церемонија доделе награде "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности, коју ове године примају наш велики глумац, редитељ и продуцент Љубиша Самарџић и легендарни шпански аутор и оскаровац Карлос Суара.
Како је пред почетак фестивала изјавио Емир Кустурица, чији је филм "На млечном путу" са Моником Белучи у главној улози доживео светску премијеру на прошлогодишњем фестивалу у Венецији, а затим у Лондону, Москви, Лисабону и на домаћој премијери на Кустендорфу, он се управо на Фесту нада најбољој пројекцији.
- Београдска публика је одувек била права мера за вредност једног филма. Пошто је та публика почела да ме прати давно, ја сам се увек трудио да је доведем до усхићења - изјавио је Кустурица
, који је и својим ангажовањем дао допринос историји Феста - био је члан његовог савета деведесетих, када је упркос санкцијама успео да доведе у Београд велике звезде светског филма, као што су Џим Џармуш, Џони Деп, Беатрис Дал, Харви Кајтел...
По његовом мишљењу, наш "фестивал фестивала" је преживео.
- Фест је као и наша држава - покушава да нађе своје место међу светским фестивалима, као и наша држава према другим државама. Фест је био мезимче Америке и Европе, сви филмови су стизали до румунске и бугарске гвоздене завесе, нема ко од глумаца и аутора у оно доба није стигао у Београд. Када је срушена Југославија мени је било жао па сам, колико је то било могуће, помогао Фест. Оно што је важније - Фест је у златним годинама био огледало светског филма, и мислим да би требало да настави са оним што је остало у сећању из тог доба: велика ауторска достигнућа, велики филмови, то је оно што би Фест требало да буде у будућности - позорница на којој се смењују најзначајнији ауторски подухвати у свету.
Глумачка екипа филма "На млечном путу", на челу са Моником Белучи, Кустурицом који игра главну улогу и Слободом Мићаловић, представиће се данас на конференцији за новинаре у Скупштини града.
До 5. марта, до када траје јубиларни Фест, премијерно ће бити приказано 95 филмова. У Београд стиже више од 40 гостију, међу којима је и култни шпански редитељ Фернанда Труеба.

БЕСПЛАТНО ЗА СТУДЕНТЕ АКАДЕМИЈА
КАКО су на јучерашњој конференцији за новинаре истакли уметнички директор Феста Југослав Пантелић, градски секретар за културу и председница Одбора фестивала Ивона Јевтић, селектор програма Thrills&kills, Границе и Microwave Младен Ђорђевић, в. д. директора ЦЕБЕФ-а Наташа Илић, у јубиларни Фест Град је уложио 24 милиона динара, а од Министарства културе се после завршетка конкурса очекује још 10 милиона динара. До сада је продато више од 55.000 улазница, а на све пројекције које нису распродате студенти уметничких академија моћи ће да уђу само уз индекс.